jufmelis.nl

Nederlands is niet moeilijk, gewoon even oefenen

inloggen

Samenstellingen

Uitleg

Een samenstelling is een woord waarbij twee (of meer) woorden aan elkaar geplakt zijn. Er zijn verschillende manieren om die woorden aan elkaar te plakken. Zo kunnen de woorden gewoon aan elkaar geplakt worden, er kunnen tussenletters worden toegevoegd (s of (e)n) of er kan een koppelteken (een streepje) tussen de woorden van de samenstelling worden gezet.

Gewoon plakken

De eenvoudigste manier om een samenstelling te schrijven is door de woorden van de samenstelling gewoon aan elkaar te plakken. Je schrijft ze aan elkaar en je hoeft dan dus verder niets te doen. Door het woord uit te spreken hoor je meestal of je de woorden gewoon aan elkaar kunt plakken.

 • telefoonhoesje
  • telefoon+hoesje
 • laptoptas
  • laptop+tas
 • theekopje
  • thee+kopje

Spellingcontrole heeft het vaak fout

Als je niet weet hoe je een samenstelling moet schrijven, dan kun je het woord natuurlijk ook opzoeken in een woordenboek. Het woordenboek geeft altijd de juiste schrijfwijze van de samenstelling. 

Helaas geeft de spellingcontrole op de computer vaak een fout advies over samenstellingen. Heel vaak geeft de spellingcontrole aan dat een samenstelling verkeerd wordt geschreven. Het advies is dan om de woorden los te schrijven. Let op: dat is dus fout! Luister dus niet naar de spellingcontrole als het gaat om samenstellingen, maar oefen met de samenstellingen zodat je zelf weet hoe je ze moet schrijven of zoek de woorden op in het woordenboek.  

Lees ook de andere uitleg over de samenstellingen: 


Ga aan de slag met eenvoudige oefeningen over samenstellingen.


  Verbeter je spelling, werkwoordspelling en grammatica voor € 15,- per jaar. 

  Volgende oefening

  • oefening naam